Tanca l’edició més emotiva del Tiana Negra

Tanca la desena edició del Tiana Negra amb èxit de públic presencial i en línia. Prop de 500 persones s’han acostat durant el cap de setmana a la Sala Albèniz del Casal de Tiana i prop de 500 més s’han connectat al Youtube del festival. En total han estat dos dies molt emotius i intensos en els que s’han repassat els deu anys de vida del Tiana Negra amb algunes de les cares més importants del festival en tot aquest temps. A més s’han presentat les obres més rellevants del gènere negre actual i s’han estrenat activitats molt reeixides com el Gran Trivial del Tiana Negra i la Lectura Dramatitzada de relats negres a càrrec d’Inés MacPherson. Noms com Rosa Ribas, Tura Soler, Andreu Martín o Xulio Ricardo Trigo han passat aquest any pel festival que ha demostrat un any més que el gènere negre en català viu anys molt pròspers.

Aquest ha estat l’any del retrobament amb la gent al Tiana Negra. Després de l’edició completament en línia que es va fer l’any passat a causa de la COVID, aquest any el festival recuperava la presencialitat a la Sala Albèniz i ha estat tot un èxit. Tot i l’aforament reduït, prop de 500 persones s’han acostat al festival que més també s’ha retransmès en línia a través del Youtube de l’Ajuntament de Tiana amb prop de 500 visualitzacions. Un èxit de públic que ha acompanyat la celebració dels deu anys del festival. Han estat dos dies d’aniversari molt especials en els que s’han repassat alguns dels moments més especials del certamen durant aquest temps i s’han pogut veure algunes de les cares més importants del Tiana Negra, com tots els fundadors del festival, o personalitats de l’àmbit polític i cultura com la presidenta del parlament Laura Borràs i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes Izaskun Arretxe. Tot plegat amb algunes baixes d’última hora per culpa de la pandèmia. 

El festival ha mantingut el seu esperit de cada any acollint algunes de les novetats més rellevants del gènere en català del moment. Entre els autors més importants que han passat pel festival hi ha Rosa Ribas, Tura Soler, Xulio Ricardo Trigo, Andreu Martín, Rafael Vallbona, Silvia Mayans o Salvador Balcells. Ha repetit les seves activitats més aclamades, les taules de novetats acompanyades de la música del saxo i de lectures de fragments, i les cadires d’orelles, però també ha estrenat nous formats com la lectura dramatitzada de relats negres a càrrec de la Inès MacPherson que ha estat un gran èxit i el Gran Trivial Negra que ha posat un toc divertit i molt amè al certamen. 

Un dels moments destacats del festival ha estat un any més l’entrega del Premi Memorial Agustí Vehí que aquest any ha estat doble, ja que el guardó s’ha donat ex aequo a dos guanyadors, Pere Figueres i Mariló Álvarez per la gran qualitat dels seus títols Fets caldo i Suïcidis. S. A respectivament. Com cada any els llibres guanyadors es publicaran a l’estiu a Crims.cat. 

Amb motiu del festival l’organització ha canviat tota la imatge del certamen amb nous logos i nova web, per iniciar un nou cicle després de la desena. Han estat dos dies de festival molt intensos i emotius que demostren un any més que la literatura negra en català passa per un gran moment, però que més que mai es necessiten festivals com el Tiana Negra per protegir la llengua catalana i la cultura en català. El festival va ser el pioner del gènere dedicat exclusivament a la literatura negra en català i s’ha mantingut, ha crescut i s’ha consolidat 10 anys després com una de les cites literàries més important de l’any.