Què és Tiana negra?

Tiana negra és el festival de novel·la negra catalana. És una iniciativa del periodista i escriptor Sebastià Bennassar i neix al 2013 amb l’objectiu de prestigiar la literatura negra que es fa en la nostra llengua i donar-li un espai on es pugui debatre sobre el gènere. Sis anys després, el festival és un referència en l’àmbit literari català. El segon festival de novel·la negra a Catalunya després del BCNegra. Una cita indispensable del gènere que ha obert la porta a nombrosos festivals de novel·la negra a tot Catalunya. Dos dies plens d’activitats dedicats exclusivament a la literatura negra escrita en català al municipi de Tiana. Aquest 2018 se celebra la sisena edició, després de la celebració dels cinc anys del festival i de l’èxit de les edicions anteriors. 
 
Entrevista al director del festival Sebastià Bennassar i a l’alcaldessa de Tiana Esther Pujol, abans de l’estrena de la primera edició del festival. 

Per què un festival de novel·la en català? 
Tiana negra es crea amb l’objectiu de dotar la novel·la negra catalana d’un espai propi on pugui tenir visibilitat i reconeixement a tots els nivells, tenint en compte la qualitat dels seus autors i de les seves obres i el seu creixement actual. Tiana Negra vol contribuir a la dignificació i normalització de la llengua catalana i la seva literatura; vol apropar a tots  a tots els catalans el coneixement directe de la literatura negra que es fa a casa nostra.
sebastic3a0bennassar-1722522“Pensam que és molt important que es facin festivals culturals -i sobretot literaris, dels quals estem molt mancats- arreu del país, amb la intenció de crear una xarxa estable i vertebradora a través de la cultura, en la qual els municipis hauran de tenir un paper molt destacat.” Sebastià Bennassar. 
 
Per què a Tiana? 
Tiana és un municipi amb una gran tradició cultural i literària, obert des de sempre a noves iniciatives creades en aquest àmbit. L’elecció de Tiana com a seu del certamen respon també a la intenció de descentralitzar al màxim el fet cultural de Barcelona i prestigiar la tasca continuada que es realitza en la difusió de la cultura arreu del territori, i especialment amb la política de proximitat dels municipis petits i mitjans.

fotoestherpetita-5924013“Aquest festival posicionarà Tiana com un referent per a la literatura negra, un gènere literari que cada cop té més adeptes. A més és una oportunitat econòmica i cultura important pel desenvolupament del municipi, i un impuls a la cultura en català.” Esther Pujol, alcaldessa de Tiana. 
 
Per què al mes de gener? 
Tiana Negra té lloc pocs dies abans de la BCNegra, el cap de setmana abans, amb l’objectiu d’esdevenir  un pòrtic fabulós per al prestigiós festival de Barcelona. 
 
:: Per a més informació, descarrega’t el Dossier de premsa.