Notícia :: Tiana Negra tanca un cicle d’èxit

image1-1916026
El Tiana Negra tanca un cicle d’èxit de set edicions amb més 7000 espectadors, 1500 llibres venuts i prop de 250 ponents. Sebastià Bennasar s’acomiada del festival amb una nova edició plena d’èxit de públic, d’autors, de ventes i de difusió. Anna Maria Villalonga serà l’encarregada a partir de l’any vinent de capitanejar un festival pioner i de referència de la novel·la negra en català.
Tiana negra tanca una nova edició convertit en un referent de la novel·la negra del país. Un miler de persones han passat durant dos dies per la setena edició d’un festival que un cop més ha acollit el bo i millor de la novel·la negra catalana, amb els principals autors del gènere i les novetats més destacades. En total han estat una vintena d’activitats amb 25 autors que han pogut veure prop d’un miler de persones vingudes d’arreu de Catalunya. 
Aquesta ha estat una edició molt especial perquè ha estat la última de Sebastià Bennasar que s’acomiada del festival per dedicar-se a nous projectes personals i professionals després de crear-lo i consolidar-lo. El substituirà Anna Maria Villalonga, un altre dels noms indiscutibles de la novel·la negra catalana, escriptora i assessora del gènere i una habitual del festival, que garanteix una continuïtat al certamen. A partir d’avui la nova directora ja comença a treballar en l’edició del Tiana Negra 2020. 
El Tiana Negra 2019 ha tingut molts moments remarcables. Divendres a la tarda va ser el dia dels homenatges amb Margarida Aritzeta i Teresa Jové, dels parlaments amb la Consellera de Cultura Laura Borràs i el comissari de la BCNegra Carles Zanon, de l’entrega del Sisè Premi Memorial Agustí Vehí a Joan Carles Ventura i de comiat i relleu, amb l’adéu a l’actual director Sebastià Bennasar i la benvinguda a la nova directora Anna Maria Villalonga. Dissabte ha estat un dia literari molt intens. Taules de novetats amb noms com Montse Sanjuan, Raquel Gámez, Núria Queraltó i Jordi Dausà. Taules rodones tan reeixides com la dedicada a la literatura valenciana Juli Alandes, Francesc Bayarri, Vicent Borràs i Joan Carles Ventura. Xerrades sobre realitat i ficció com la dedicada als crims de Susqueda amb Fàtima Llambrich i Miquel Fañanàs, monogràfics sobre ¡la situació de la novel·la negra en català amb Àlex Martín i clausures internacionals memorables amb un figura literària tant important com el portuguès Moita Flores. 
Altres autors remarcables d’aquest Tiana Negra 2019 han estat Francesc Puigpelat, Irene Solanich, Oriol Canals, Albert Villaró, Oriol Comas i Ferran Grau i Esperança Camps. El festival ha repetit algunes de les activitats clàssiques de totes les edicions, com els acompanyaments musicals del saxo i les actuacions musicals de Bandabòlit, i les lectures dramatitzades d’alguns dels textos.
El festival ha estat un any més un gran èxit literari que demostra la forta consolidació d’un gènere literari que compte cada cop amb més autors, amb més novel·les, amb més editorials i amb més festivals. Un panorama molt encoratjador en el qual el festival Tiana Negra té un paper fonamental com a espai pioner dedicat a la literatura negra en català. I a partir d’ara amb una dona al capdavant, Anna Maria Villalonga, que es converteix en una de les poques dones directores de festivals literaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.