Notícia :: El Tiana Negra tanca la seva cinquena edició convertit en el festival de referència de la literatura negra catalana.

aproximacions2bperif25c325a8riques-1973415
El Tiana Negra ha celebrat aquest cap de setmana el seu cinquè aniversari repetint l’èxit dels anys anteriors. Prop d’un miler d’assistents de tot Catalunya, 200 més que l’any passat, han pogut gaudir durant dos dies del bo i millor de la literatura negra catalana actual. S’han programat més d’una trentana activitats entre les quals han destacat l’homenatge a la trajectòria d’Andreu Martín, l’entrevista a l’actor Marc Martínez, l’entrega del quart Premi Memorial Agustí Vehí a Biel Cussó i la cloenda internacional de Flavio Soriga. Un festival que compleix amb escreix l’objectiu pel qual va ser creat; ajudar a projectar la literatura negra catalana actual donant-li l’espai i la popularitat que es mereix. 
Des de la creació del Tiana Negra, la literatura negra catalana ha crescut en autors, títols i festivals dedicats al gènere. El festival tianenc és un dels responsables d’aquest boom que viu la novel·la negra a casa nostra. Durant cinc anys ha programat més de 200 activitats, per les que han passat més de 250 autors, que ja esperen el Tiana Negra com una cita imprescindible dins el calendari literari actual. Les editorials catalanes programen les seves novetats tenint en compte el festival i el ressò mediàtic cada any és més notable. Després de cinc anys doncs el Tiana Negra compleix amb l’objectiu pel qual va ser creat: convertir-se en l’altaveu de la literatura negra catalana i dels seus autors, donant-los l’espai i la visibilitat que mereixen.  
El Tiana Negra arriba doncs a la seva cinquena edició com el festival de referència de la literatura negra catalana i pioner en el gènere en català. Un any més ha repetit l’èxit augmentant el nombre de visitants, prop d’un miler, de venda de llibres més de 250,  i de ressò. Prop de 40 autors han passat enguany pel festival, noms com Andreu Martín, David Marín, Jordi Agut, Elena Torres, Raquel Gàmez, Rafael Vallbona, Ramona Soler, Carles Mentuy. Ramon Solsona, Sílvia Mayans, Jordi Pijoan, Salvador Balcells, Ignasi Oliveres, Gemma Artasu, Anna Maria Vilallonga, Lluís Llort, Antoni Serra, Maria Antonia Oliver, Francesc Sanchís, Montse Sanjuan. Fàtima Llambrich, Xavier Àlvarez o Joan Queralt. 
Entre les prop de 30 activitats programades, enguany han destacat l’homenatge al mestre del gènere Andreu Martín que va inaugurar el festival i que va reunir prop de 200 persones. Un altre dels moments àlgids del festival va ser l’entrevista a l’actor Marc Martínez protagonista de la sèrie Nit i dia, que amb la seva eloqüència va explicar com es va preparar per convertir-se en psicòpata als prop de 250 assistents a la sala. Un any més la cloenda del festival va anar a càrrec d’un autor internacional, en aquest cas l’italià Flavio Soriga, que va venir a presentar la seva darrera novel·la Metròpoli, encantat amb la iniciativa del festival i en conèixer la realitat de la literatura negra catalana. 
I com ja és tradició, durant el festival s’ha atorgat el Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana que enguany en la seva quarta edició ha guanyat Biel Cussó per l’obra Vladimir, una novel·la protagonitzada per tres personatges, un assassí a sou, un empresari d’èxit a punt de jubilar-se i un policia de trànsit. Una novel·la que publicarà Crims.cat el pròxim mes de setembre. 
Enguany el festival ha volgut tenir un record molt especial per a aquelles persones que durant aquests cinc anys ens han deixat, com l’escriptor Agustí Vehí, l’editor Josep Forment o el recentment desaparegut Manel Mora, marit de l’escriptora Anna Maria Vilallonga. Després de cinc anys de festival, els organitzadors volen ara seguir treballant per arribar al desè aniversari. Segons el director, Sebastià Bennassar, gràcies a la feina es poden arribar a complir els somnis, com cinc anys de festival amb un gran èxit. Felicitats Tiana Negra. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.