Entrevista :: Teresa Solana

teresa2bsolana2b-8833714
“Volia escriure una trama policial que coinicidís amb els dies previs a la celebració del referèndum i que em servís per retratar l’ambient que es vivia aquells dies a Barcelona”.

Avui volem conversar amb l’escriptora Teresa Solana que recentment ha publicat la novel·la negra Octubre ambientada en els fets de la tardor del 2017 a Catalunya. Serà al Tiana Negra el dissabte a la Cadira d’orelles de les 12.45. No us el llibre l’entrevista! 

Com neix Octubre?
L’origen és el referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Volia escriure una trama policial que coinicidís amb els dies previs a la celebració del referèndum i que em servís per retratar l’ambient que es vivia aquells dies a Barcelona. Jo visc a Oxford, però aquells dies era a Barcelona i vaig anar a votar.

L’escenari i el tram temporal que esculls és molt concret. Què és més important, la trama negra o el procés? 
Les dues coses, perquè la trama es pot interpretar com una metàfora de la importància que té el passat i les decisions que prenem. A Octubre no parlo de política i no entro en el debat de la independència, sinó que intento retratar com ho va viure gent amb sensibilitats polítiques diferents.

Però és clar que volies reflectir el que va passar al país durant aquells dies i amb la gent que volia canviar les coses. 
Sí, volia descriure l’ambient d’efervescència que es va viure a la ciutat durant els dies previs al referèndum, i també el sentiment d’eufòria que es va apoderar de la gent que n’estàvem a favor quan aquest finalment es va poder clebrar, quan encara ningú no s’imaginava qu l’1 d’octubre seria una victòria pírrica que acabaria amb exiliats i polítics a la presó, i amb la meitat de la població catalana desconcertada.

Per què costa més trobar-hi l’humor al que normalment nes tens acostumats amb les teves novel·les? 
En les novel·les de la sèrie Norma Forester, l’humor és sempre més contingut. En aquest cas, a més, no volia fer una caricatura – això ja ho fa el Polònia cada setmana- sinó reflectir el que estava passant a través d’una trama criminal.

Per Octubre recuperes la teva detectiu Norma Forester. Com la definiries? 
És una dona culte, feminista i d’esquerres, amb un sentit de la justícia que no sempre coincideix amb el que diu el codi penal i una família complicada, però que és el centre de la seva vida. A diferència dels seu marit, en els darrers anys s’ha tornat independentista, com molts membres de la seva família.

La trama negra és la investigació d’una assassinat d’una misteriós individu de Gràcia. 
És el punt de partida que dona lloc a la investigació d’un crim sense pistes en el que la víctima resulta tenir una identitat falsa. La feina del a Norma i el seu equip serà la d’intentar esbrinar qui era realment l’home assassinat, per intentar trobar el mòbil que els permeti resoldre el cas.

Com valores els festival com el Tiana Negra i què creus que aporten a la literatura negra? 
Els festivals són importantíssims, perquè ens donen visibilitat als escriptors. D’altra banda, és també una oportunitat per retrobar-nos amb els nostres lectors i amb els col·legues, especialment en el meu cas, que visc a l’estranger.

Gràcies Teresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *