Entrevista :: Miquel Orós, metge forense – EDICIÓ 2014

policia-2-a-3644281
“Els forenses només passem un 1 per cent del nostre temps de feina fent autòpsies”

El doctor Miquel Orós és metge forense i professor de l’Escola Judicial Espanyola. És especialista en el tractament que la ficció en fa de la seva especialitat. Ha fet xerrades sobre el tema a nivell mundial. Serà un dels ponents de l’activitat que inaugurarà el Tiana Negra d’enguany. Hem parlat amb ell sobre la seva tasca, sobre els mites que caldria eliminar de la medicina forense i sobre com es tracta aquesta especialitat en la novel.la negra. (A la imatge, Miquel Orós fent una de les seves xerrades a Negra i Criminal). 

:: Creus que els autors de novel·la negra catalana es documenten bé alhora d’escriure les seves novel·les?
En general si, i molt. Pregunten tant a metges forenses com a fiscals i jutges. Clar que sempre hi ha excepcions, però la gran majoria si.
:: Quins són els principals errors que es comenten per no conèixer l’especialitat?
A vegades tenen por d’endinsar-se en temes que els resulten complicats d’entendre, per exemple tota la part psiquiàtrica i psicològica dels que comenten els crims. Això fa que a vegades no es traci bé el perfil del delinqüent i es comentin errors. Estaria molt bé que parléssin més d’aquesta vessant de la medicina forense, que és tant important per resoldre casos. La criminalística, per exemple, la dominen molt i molt bé. 
:: Diga’ns algun mite que caldria enderrocar?
Que els forenses ens passem el dia fent autopsies. Només dediquem un 1 per cent del nostre temps als morts, la resta el passem amb els vius. Sobretot fent exploracions a víctimes i a delinqüents. Les exploracions psiquiàtriques dels que cometen algun crim és molt necessària per saber com es trobava en el moment dels fets, com hi va influir la seva personalitat, si té alguna malaltia mental, etc.
:: I alguna cosa important que hauríem de saber?
Que els metges forenses fem en molts casos una gran tasca social. Moltes persones amb transtorns psiquiàtrics venen als jutjats de guàrdia perquè a través de la pressió judicial es tramitin més ràpidament les exploracions mèdiques, els internaments en cas necessàri, etc. 
:: Els autors us demanen moltes vegades ajuda per escriure els seus llibres?
Ens demanen molta ajuda, i cada vegada més. I la veritat és que ells també ens ajuden molt a nosaltres perquè amb el seu enginy expliquen a través dels seus llibres una ciència que a vegades és complexa, i la fan arribar a tothom. 

:: La medicina forense, com totes les especialitat, evoluciona. Evoluciona també en la novel·la negra?
I tant. Si agaféssim novel·les negres de diferents èpoques veuriem una evolució clara en la medicina forense. Des de els primers llibres que resolien casos amb el microscopi fins als darrers que cada cop exploren més els camps dels perfils psicològics, veiem una clara evolució. Són uns grans publicistes de la nostre feina. 
:: Els llibres, les pel·lícules i les sèries negres mal documentades poden perjudicar la visió de l’especialitat?
De la mateixa manera que la majoria dels llibres i sèries del gènere ben fets ens beneficien, els que no ho estan són horribles per la nostra tasca. Per exemple, el tractament de l’ADN que es fa en determinades sèries en què a través de qualsevol objecte es pot trobar la identitat del criminal, fa que en molts casos reals la gent els vulgui imitar, recollint proves indiscriminadament, com burilles de cigarret.
:: Per què creus que té tant d’èxit el gènere?
Per què la majoria d’escriptors són molt bons. Pensa que tots els bons escriptors, han escrit com a mínim una novel·la del gènere. És un gènere que agrada molt escriure perquè per a ells és molt divertit anar desgranant la trama segons el mètode deductiu, i pel lector és també molt entretingut.
:: Quina és la feina diària d’un metge forense?
La majoria del dia el dediquem a fer exploracions a nivell penal, civil o laboral. D’aquestes exploracions després cal redactar-ne els informes i després explicar-ho i defensar-ho als tribunals. 
:: Per què et vas decidir a estudiar el tractament que es fa a la ficció d’aquesta especialitat?
Un dia un jutge em va demanar que fes una xerrada sobre la meva feina, i des d’aleshores no he parat de fer-ho. He estudiat i escrit molt sobre la relació entre la tasca forense i la ficció, i n’he parlat en moltes parts del món com Texas, Colombia, Salamanca, León, etc. Sóc un gran lector d’aquest i altres gèneres. S’ha convertit en un hobbie per a mi. Us sorprendíeu de la gran quantitat de metges forenses, jutges, advocats i fiscals aficionats al gènere negre. 
:: Com valores la teva participació a Tiana Negra?
És fantàstic que hi hagi iniciatives com aquesta. És una gran manera d’afavorir l’amor per la lectura i per l’escriptura. Tant de bó se’n fessin més a d’altres punts del territori. S’ha de. Felicitar als organitzadors per l’empemta de tirar-ho endavant. 
Moltes gràcies doctor Orós. 

1 Comment

  1. Buenos dias,
    Gracias por esta entrevista muy interesante, pero la foto no es la del Dr OROS. Estaba en la charla el dia que tomaron la foto en la libreria Negra y criminal, en la barceloneta. La persona, de pie, que habla en la foto es un policia. El Dr OROS tambien estaba presente a esta charla, pero no esta en la foto.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *