Entrevista :: Maribel Torres

fotospropies20190902170320-6383208


“El que m’agrada de la novel·la negra és que permet denunciar els problemes i disfuncions de la societat d’una manera indirecta, el que fa que el missatge arribi a més gent.”

Parlem amb la Maribel Torres, autora d’El despertar del navegant“, una novel·la sobre corrupció i especulació immobiliària amb una protagonista que us enamorarà. La Maribel serà al Tiana negra el dissabte 18 de gener. 

D’on neix la idea del llibre El despertar del navegant
Pel recull Assassins de Girona de Llibres del Delicte vaig crear els personatges de l’Adriana i en Pau. Em vaig sentir còmode amb ells i em venia de gust fer una història més llarga. Se’m va acudir que rebessin un encàrrec que fos la punt de l’iceberg dels temes que realment volia tractar: la corrupció i l’especulació immobiliària. 
Per què et decideixes amb la novel·la negra? Què t’agrada del gènere? 
Malgrat sóc lectora de novel·la negra des de l’adolescència, no de manera exclusiva, no havia escrit mai res que es pogués anomenar com a tal de manera expressa. La proposta per Assassins de Girona va despertar en mi el cuquet de provar-ho. I he començat amb una novel·la de detectius. El que m’agrada del gènere és que permet denunciar els problemes i disfuncions de la societat de manera indirecta, el que fa que el missatge arribi a més gent. 

La teva protagonista és l’Adriana, una dona detectiva. Amb ella volies reivindicar el paper de la dona dins la novel·la negra? 
Potser sona passat de voltes, però el que intento reivindicar en tot el que escric, és el paper de la dona a la societat en general i denunciar els problemes que tenim les dones per a trobar el nostre lloc. Malgrat les aparences, encara vivim en una món masclista, ple de prejudicis respecte a les nostres capacitats. Quan vaig escriure el conte per Assassins de Girona no em va ni passar pel cap que el protagonista fos un home detectiu. Per no perpetuar l’estereotip? Potser sí.


Tant l’Adriana com els altres personatges, el Pau per exemple, tenen un gran rerefons i molt de recorregut. Això vol dir que hi haurà més llibres protagonitzats per ells?
Bé, el cert és que ja he començat un altre cas. Com t’he dit, em sento molt a gust amb ells. Tinc ganes de seguir convivint amb ells i ampliar el rerefons dels dos tocant els temes que em preocupen.

Els maltractaments a la infància és un tema que preocupa i que sovint tractes a les teves novel·les, oi? 
Els maltractaments masclistes, sí. Que afecten les dones i els fills. És una xacra que, lluny de reduïr-se, tinc la impressió que s’incrementa. N’he parlat en nombrosos contes, que és el gènere en què em movia fins ara, des de diferents perspectives. I també ho apunto a El despertar del Navegant

“Les meves històries es basteixen sobre la part més fosca i obsessiva que tenim les persones. L’ambició, la por, la pressió social, l’enveja, la solitud… estan tan presenta a les vides dels personatges, tan dins la seva pell, que no poden desfer-se’n. “

I en conjunt les relacions humanes són un dels grans temes dels teus escrits. 
Sí. Les meves històries es basteixen sobre la part més fosca i obsessiva que tenim les persones. L’ambició, la por, la pressió social, l’enveja, la solitud… estan tan presenta a les vides dels personatges, tan dins la seva pell, que no poden desfer-se’n. I això fa que les seves relacions estiguin viciades i generin tota classe de problemes. I és que jo crec que les persones funcionem així. Només intento retratar el que veig. 

La novel·la arrenca amb el robatori d’un quadre de Miró falsificat. Un argument que evolucionarà cap a una trama de corrupció política i financera. La novel·la negra és el millor gènere per fer crítica social? 
No sé si és el millor gènere. També es pot fer a través de la ciència-ficció. Les distòpies son un exemple clar. O amb part del gènere fantàstic. El que sí crec és que la novel·la negra arriba a molta més gent i, per tant, és més efectiva. Des que he publicat El despertar del navegant em trobo molts lectors que em diuen que només llegeixen novel·la negra. Si llegeixen bones novel·les que acompleixen la característica de fer crítica social, no només entretenir, sense adonar-se estaran obrint el ulls a realitats que d’altra manera no coneixerien. Altra cosa és que això els faci replantejar-se les seves opinions. 
La teva novel·la està ambientada a la Costa Brava amb l’objectiu de fer crítica també de l’especulació que es fa el territori i com podem defensar-lo. 
Sí, sí. Quan passejo per segons quins indrets de la Costa Brava em fa mal el cor. Com podem destruir el territori que ens envolta d’aquesta manera? I no només la costa. A la Cerdanya passa el mateix. Però el interessos econòmics passen per davant de tot i de tothom. Per això em va agradar parlar de Salvem Castell, perquè per una vegada la voluntat de la gent va tenir més força que els interessos polítics i econòmics. Però l’especulació no para. Imaginar que hi ha interessos econòmics perquè aquesta edificació arribi a espais protegits em va semblar una idea a explotar. I si veiem tots els projectes urbanístics que actualment estan en tràmit o aprovats a tota la costa, la meva imaginació s’ha quedat curta. 
Com valores els festival com el Tiana Negra? 
Totes aquestes iniciatives que tenen com a objectiu prestigiar la literatura i acostar-lo al públic crec que són necessàries. I de cara als nous autors, són una gran oportunitat perquè ens donen visibilitat. I en casos com Tiana, que es centra en autors en català, tenen l’extra de potenciar la lectura en la nostra llengua, que falta que ens fa. 

Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *