Entrevista :: Jordi Fernando -EDICIÓ 2014

jordifernando-7863933
“Jo gosaria dir que la novel·la negra és el gènere novel·lístic amb més autors en català.”
Jordi Fernando, editor de l’editorial Meteora, ha investigat la figura de Josep Maria Palau i Camps, un dels pares de la novel·la negra mallorquina, que tenia arrels tianenques. Podeu descobrir la vida i obra d’aquest autor a la xerrada que el mateix Fernando farà dins el Tiana Negra, però per començar ens n’ha fet un tastet en aquesta entrevista. 
:: Qui era Josep Maria Palau i Camps? 
Palau i Camps va ser un gran home de lletres, nascut a Barcelona i veí de Tiana durant els seus anys de joventut, que va fer carrera literària, que abasta teatre, poesia i novel·la, a Mallorca, ja que durant els anys quaranta es va casar amb un mallorquina i es va afincar a Palma. 
:: Quina és la seva vinculació amb Tiana?
Josep Maria Palau i Camps va ser el fill del farmacèutic titular de Tiana durant les dècades de 1920, 1930 i 1940. Ell i sobretot el seu pare eren grans botànics i entomòlegs també. Gent de ciències i lletres, molts cultes, tota la família. Palau i Camps va viure a Tiana des de molt petit fins que es va casar i va contribuir, sota el guiatge del seu pare, a elaborar classificacions botàniques de la Serra de Marina que avui en dia encara es consideren de primer ordre des del punt de vista científic. Van recòrrer aquestes muntanyes de la Conreria recollint-ho, classificant-ho i catalogant-ho tot.
:: Va tornar al poble algún cop?
Sí, si. Malgrat viure a Mallorca, Palau i Camps va tornar regularment a Tiana i va mantenir-hi amistats i coneixences fins a la seva mort, cap als anys noranta. Fins i tot participava, des de Mallorca, en els concursos literaris i les activitats relacionades amb la cultura que se celebraven a Tiana duran la segona meitat del segle passat. 
:: Podem trobar algún familiar seu a Tiana?
Em sembla que no. Però encara queden amics i gent que el van conèixer i el recorden amb molts afectuositat. 
:: Quins llibres va escriure?
Palau i Camps té una obra literària bastant nombrosa, ja que va escriure teatre, novel·la, poesia i també molta bibliografia científica vinculada al món de la botànica o dels insectes, tant de Catalunya com de les Illes Balears. La part de la seva obra que més ens interessa, però, és la de les novel·les negres. En va treure set en total i totes amb l’inspector de policia Jaume Arbós com a protagonista, tota una troballa literària que connecta Palau i Camps sobretot amb autors com Simenon.
:: Com vàreu saber de la seva existència?
Després de la primera edició del Tiana Negra vam començar a buscar connexions de la nostra vila amb possibles escriptors del gènere policíac, i gràcies als coneixements “negres” del director del festival, Sebastià Bennasar, vam descobrir que un dels pares de la novel·la negra mallorquina tenia arrels tianenques. Aleshores vam posar la nostra particular “investigació” en marxa per tal que en la segona edició del Tiana Negra hi hagués una presència local important en la programació, i les novel·les de Josep M. Palau i Camps van fer la resta.
 :: A tots els pobles hi ha un autor de novel·la negra? 
A tots els pobles probablement no, però segurament n’hi ha a molts més pobles dels que ens pensem, perquè el gènere negre agrada molt i ja té, encara que no ho sembli, una llarga i fructífera tradició a casa nostra. Des dels pioners Rafael Tasis i Manuel de Pedrolo, els autors de novel·la negra o detectivesca han proliferat i proliferen per tot l’àmbit lingüístic català. Jo gosaria dir que és el gènere novel·lístic amb més autors en català.
–         
 :: Creus que a Tiana n’hi ha més?
Doncs ara com ara no ho sé, però no m’estranyaria que, a partir de la teva pregunta i la meva resposta negativa, en comencin a aparèixer com a bolets. Si és així, que vinguin tots al Tiana Negra, que l’any vinent els promocionarem!
Moltes gràcies Jordi.

–     

::

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *